RC-bilar från Tokyo Marui

Det är alltid kul med lite RC-historia och denna gång har jag valt att skriva om det japanska företaget Tokyo Marui som tillverkade radiostyrda bilar av hög kvalitet i mitten av 80-talet. Tokyo Maruis RC-bilar är eftertraktade samlarobjekt idag och fina exemplar säljs ganska dyrt på eBay. Det släpptes totalt 12 olika modeller, samtliga finns med på bilden ovan. Egentligen skulle det ha släppts en modell till, en Mitsubishi-jeep. På grund av problem med licensieringen gick den dock aldrig i produktion.

Så småningom drog sig Tokyo Marui ur RC-branschen, främst p.g.a konkurrenterna Tamiya och Kyosho. År 2000 gjorde de dock comeback och började sälja radiostyrda stridsvagnar. Det främsta produktområdet för företaget är idag airsoft-vapen, kända för hög detaljrikedom och god precision.

Min första radiostyrda bil var en Ninja 4WD, den ses högst upp till vänster i bilden. Jag hade mycket skoj med den bilen i flera år. Tyvärr gick den sönder till slut och jag kunde inte laga den. Jag sålde det som fanns kvar av bilen. Det är kul att läsa att det finns RC-entusiaster som har kvar dessa RC-bilar i perfekt skick. Det finns fortfarande en del reservdelar att köpa på eBay till dessa bilar, priserna kan dock vara ganska höga.